Howard Keel bol známy ako Clayton Farlow zo seriálu Dallas

07.11.2014 Celý región

Gillespie/Bratislava 7. novembra (TASR) – Americký herec a spevák Howard Keel zomrel 7. novembra pred 10 rokmi.

Predstaviteľ sympatického Claytona Farlowa, druhého manžela matky bohatých Ewingovcov, účinkoval v legendárnom Dallase celých 10 rokov.

"Úspech bol obrovský. Nemohol som tomu uveriť. Môj život sa zásadne zmenil", vyhlásil Keel v súvislosti s populárnym seriálom.

Narodil sa 13. apríla 1919 ako Henry Clifford Keel v meste Gillespie v americkom štáte Illinois. Nie príliš šťastné detstvo prežil v chudobe s prísnou matkou a otcom alkoholikom. Po maturite si zarábal na živobytie ako automechanik, neskôr pracoval v leteckej spoločnosti Douglas Aircraft v kalifornskom Los Angeles. Henry Keel bol majiteľom pôsobivého hlasu, ktorý zaujal jedného z jeho kolegov a tak začal vystupovať v rôznych zábavných programoch pre klientov spoločnosti. Následne sa rozhodol pre spevácku kariéru a pri potulkách svetom hudby mu bola ponúknutá hlavná rola v broadwayskej dráme Carousel (1946). Dobrý výkon zabezpečil začínajúcemu umelcovi úlohu v ďalšom muzikáli Oklahoma! (1947) hranom na divadelných doskách londýnskeho West Endu. Muzikál dosiahol značný divácky úspech a Henry Keel bol oslavovaný ako veľká hviezda.

V roku 1948 sa herec dočkal svojho nespeváckeho filmového debutu v thrilleri The Small Voice (1948). Nasledovala jedna z hlavných úloh v muzikálovej snímke Show Boat (1975), ktorá bola v kategórii hudba nominovaná na Oscara. O dva roky neskôr si americký umelec zahral v ďalšom úspešnom muzikáli Kiss Me Kate (Bozkávaj ma Katka, 1953), opäť nominovanom na Cenu Akadémie a opäť v kategórii hudba. Údajne najobľúbenejším Keelovým filmom, v ktorom hral, je romantický rodinný muzikál Seven Brides for Seven Brothers (Sedem neviest pre sedem bratov) z roku 1954. V nasledujúcom období herecká kariéra Howarda Keela stagnovala, až pokým zmenil filmový žáner a po boku Kirka Douglasa a Johna Waynea sa predstavil vo westerne The War Wagon (Vojnový voz, 1967). Najvýraznejší úspech však prišiel v roku 1981, kedy sa pred kamery postavil ako dôstojný naftový magnát Clayton Farlow v kultovom televíznom seriáli Dallas (1978-1991). Postava novej hlavy texaskej naftárskej rodiny Ewingovcov bola medzi divákmi tak obľúbená, že Howard Keel zotrval v seriáli až do jeho konca v roku 1991.

Sympatický herec bol trikrát ženatý, mal tri dcéry a jedného syna. Bol veľmi aktívny v oblasti charity a veľa úsilia i financií venoval Národnej spoločnosti pre prevenciu týrania detí (NSPCC - National Society for the Prevention of Cruelty to Children).

Zomrel 7. novembra 2004 v Palm Desert v americkej Kalifornii šesť týždňov potom, ako mu lekári diagnostikovali rakovinu hrubého čreva.
 
 
 

Vyberte región